Přesah copywritera do dalších disciplín marketingu: Co se nejvíc vyplatí?

V neustále se měnícím se světě musí být i copywriter trochu chameleon

Málokdo vydrží roky plavat v tom samém rybníku, a i když se stále vzdělává ve svém milovaném copywritingu a content marketingu, časem zjistí, že začal trochu fušovat do UX nebo SEO. Který „přesah“ se copywriterovi nejvíce vyplatí z hlediska jeho odborného růstu, přísunu a zajímavosti zakázek a který přesah se nejvíce vyplatí klientovi?

K čemu má copywriting nejblíž?

Pisálci jsou potřeba ve všech marketingových disciplínách, ale z mých zkušeností má copywriting obecně nejblíže k UX. Pokud jde o online copywriting, pak je jasným „bráchou“ copywritingu SEO. A právě tyto přesahy jsou pro copywritera nejpřínosnější. Souhlasíte?

Copywriting a UX

Díky znalosti zásad použitelnosti webu a zákonitostí toho, jak lidé čtou a vnímají informace na různých kanálech, by měl copywriter umět nejen napsat, ale celkově nadesignovat své copy tak, aby bylo krátké/dlouhé tak akorát, sedělo svou náladou do celého designu a nenutilo uživatele přemýšlet. Rychle a bezbolestně ho dovedlo k akci nebo hledaným informacím a třeba při tom i pobavilo nebo zahřálo u srdíčka. Pro osvíceného klienta a i další členy marketingového týmu bude spolupráce s takovým designově uvažujícím copywriterem potěšením.

TIP: Jak připravit návrh pro vám zadaný kus obsahu? Mrkněte na copysketching od Richarda Dobiáše.

Pokud se copywriter rozhodne stát plnokrevným designérem, který připraví návrh webu nebo kusu obsahu včetně copy, má obrovskou konkurenční výhodu a ušetří na projektu jednoho člověka navíc a hodiny komunikace tam a zpět. Na druhou stranu můžete spadnout do pasti, že nebudete mít mentální kapacitu dělat pořádně ani jedno a stanete se sice zároveň copywriterem i UXákem, ale průměrným.

Skvělou přidanou hodnotu přináší, pokud je copywriter zároveň i výzkumníkem, který si dokáže udělat byť i malý výzkum/průzkum mezi cílovou skupinou, než se na textování nebo návrh obsahu vrhne. V éře, kdy firmy přešlo nekritické adorování všech progresivních, především online“ marketingových kanálů, je člověk, který dokáže zjistit, kde jeho publikum skutečně tráví čas a na co reaguje, k nezaplacení. Takovým člověkem, který umí dobře psát, navrhuje weby a aplikace a výzkumničí, je např. Ondřej Illinčev nebo Lukáš Dubina.

Copywriting a SEO

Pokud jste především online copywriter, kterých je dnes většina, bez základních znalostí SEO se neobejdete. Neusněte ale na vavřínech s tím, že stačí sem a tam narvat několik klíčových slov, které vám zadal SEO specialista, a je hotovo. Pokud chcete porozumět SEO a být pro klienty přínosem, i když nemají navíc v týmu ještě SEO specialistu, musíte si poradit se základní rešerší klíčových slov a pochopením toho, jak zákazníci vyhledávají a s jakým „user intent“. Jen tak dobře uchopíte vyhledávací dotaz, na která má dané copy odpovědět, a můžete postupně, strategicky, budovat obsah, který klient zatím nepokrývá. Pro to, abyste měli cit pro SEO, je obvykle potřeba roky pracovat s klíčovými slovy a nedá se to příliš rychle obejít. Odbornicí, která na to šla opačně a byla nejdříve SEO konzultantkou, než se vrtla i do copy, je třeba moje výborná kolegyně a kamarádka Katka Erfányuk. Když to vezmu kolem a kolem, tak výhoda SEO specialisty, který i píše, je také fakt, že „si to napíšete, přesně tak, jak pro SEO potřebujete“.

Copywriting a žurnalistika

Ha, tak tento střet bývá občas velmi výživný. Kolik už jsem naštvala „zkušených redaktorů“ a „ostřílených bardů“, když jsem po nich chtěla, aby správně linkovali, boldovali online verze svých článků nebo psali trochu víc jako lidi. Na druhou stranu se novinářům texty copywriterů často zdají informačně plytké a senzacechtivé. Pravda bude asi někde uprostřed, ale obě skupiny se od sebe mají co učit a obory jsou více než kompatibilní – copywriteři by mohli občas zvednout zadek od stolu nebo se alespoň nestydět někomu zavolat pro citaci nebo insight přímo od zdroje. Hodí se i základy typografie a úpravy písemností, které jsme na žurnalistice měli jako povinný předmět. Novinářům by se zase hodilo projít studie o tom, jak stále roztěkanější lidé čtou, a zatraktivnit podle těchto zásad své texty a jejich úpravu.

Každopádně se copywriting a žurnalistika prolínají, ať už sedíme na jakékoliv straně barikády – copywriter by měl umět napsat i informačně nabitý „redakční“ článek (vždyť spousta z nás připravuje články pro firemní magazíny, blogy, obsahové weby nebo píše jako ghostwriter za respektované osobnosti) a žurnalista by měl umět napsat persvazivní text, který vyburcuje čtenáře k akci (samozřejmě při zachování zásad zpravodajství a novinářské etiky). Já sama jsem začínala jako žurnalista v dnes již neexistujícím IT časopise a články z něj mi pak otevřely dveře do copy oddělení H1.cz. Zbytek už je historie 😊

Copywriting a PR

Na první pohled se může zdát, že PR má ke copywritingu velmi blízko, ale z osobní zkušenosti mohu říct, že se dost liší povahou a dynamikou práce. Zatímco copywriter spíš tiše přemítá, jaké má k dispozici informace, aby z nich sestavil přesvědčivý text (třeba i onu tiskovou zprávu) a krok za krokem vše dává dohromady, PRista by se měl pohybovat hlavně v terénu a neustále komunikovat s médii a novináři – „být tam venku“ a nasávat, jaká je mediální poptávka. Na půli cesty je pak kombinace copywritingu a linkbuildingu, kdy se online copywriter své články i snaží umístit, ale většinou se přitom spoléhá na placené umístění a veřejnou nabídku a ceníky serverů a mediálních domů. Nemusí při tom budovat osobní vztahy.

Prostě PR, pokud se neomezuje jen na kobercový nálet tiskovými zprávami na veřejně dostupné e-maily, je poměrně náročné na to, abyste si ho jako copywriteři vzali také na svá bedra, potom co se natrápíte s textem. Na druhou stranu znám několik PRistů, kteří umí velmi dobře psát a tiskové zprávě od copywritera dodají ještě větší lesk, aby oslnila novináře. Jedním z nich je třeba Adéla Flejšarová.

Do jakých oborů vedle copywritingu fušujete vy? A oceňují váš přesah klienti? Napište mi na Facebooku.

Rubriky článku:

Mohlo by vás zajímat

Webinář na téma copywritingu a content marketingu v roce 2024. Co přinese AI?
Záznam z webináře: Copy, content a AI v roce 2024
V březnovém webináři v rámci platformy free.me jsme si se Zuzkou Veselou povídaly o tom, co aktuálně zajímá asi každ...
Annacopy.cz v roce 2014
Annacopy.cz v roce 2015
Poslední ohlédnutí za nabitým rokem 2015. Potkejte se s annacopy.cz v novém roce na jednom z jejích školení copywritingu. ...
Annacopy.cz na akci Psychologie a reklama v březnu 2024 v kině Přítomnost
Report z akce E-shopista: Psychologie a reklama – tipy j...
Včera jsem po delší době zavítala na nějakou marketingovou konferenci, a protože se dlouhodobě zajímám o psychologii prodeje a...
Stačí málo a je z vás vyhořelý copywriter
Jak překonat demotivaci a tvůrčí krizi v copywritingu
Ještě jste nevyhořeli? Tak to hodně rychle napravte, protože vyhoření je dnes dost v módě. Kdo ještě nesepsal knihu o své...
Nakupujete podle ceny, nebo podle srdíčka?
Co kupuje annacopy.cz?
Září je tady a pro marketéry všeho druhu to znamená jediné: začíná další sezóna konzumu, a to ta nejvýživnější – vánoční předp...
Obchodní dům Selfridges v Birminghamu
7 pravd o marketingu od pana Selfridge
I při oddechovém letním čtení se můžete hodně poučit o zásadách marketingu, které prověřila desetiletí. Já vzala na dopor...